Tarımın Bilgi Bankası

Buzağı nedir? Dana nedir? Düve nedir? Sığır nedir? Boğa nedir?


Büyükbaş hayvanlar yaş ve cinslerine göre isimlendiriliyor. Peki, hangi hayvanlara buzağı, dana, düve, tosun, inek, boğa ve öküz deniliyor? İşte cevabı…

BÜYÜKBAŞTA HANGİ HAYVAN NASIL TANIMLANIYOR?

1 / 3
Buzağı: 0 – 6 aylık inek yavrusuna deniliyor. Erkek ya da dişi olabilir. Dana: 6 – 15 aylık inek yavrusuna deniliyor. Erkek dana veya dişi dana olabilir. Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusuna deniliyor. Tosun:15 aylık – 2 yaş arası erkek inek yavrusuna tosun deniliyor. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığırlara deniliyor. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığırlara deniliyor. Öküz: Kısırlaştırılmış boğalara deniliyor.

KIRMIZI ET ALIRKEN BU İSİMLERLE SATILIYOR

2 / 3
Kırmızı et alımında yapılan sınıflandırma ise bu kadar detaylı olmuyor. Burada da düve, dana ve sığır terimleri karşımıza çıkıyor. Doğum yapmamış dişiden elde edilen ete düve eti, erkek hayvana dana eti, doğum yapmış dişiden elde edilen ete ise sığır eti deniliyor.

HANGİ HAYVANIN ETİ LEZZETLİ?

3 / 3
Bu konuda uzmanların verdiği bilgilere göre, etin sulu olması. Burada da hayvan yaşlandıkça etin içindeki su oranının azaldığına dikkat çekiliyor. Bundan dolayı 15 aylık bir hayvanın etinin sululuk oranı ortalama yüzde 75’lerdeyken, hayvan yaşlandıkça etin içindeki su oranının yüzde 55’lere kadar düştüğüne işaret ediliyor. Dolayısı ile hayvan ne kadar gençse eti de o kadar lezzetli oluyor. Etin lezzeti konusunda hayvanın cinsiyeti de ön plana çıkıyor. Dişinin doğum yapmış olması etin kalitesini düşürürken, doğum yapmamış dişinin eti aynı yaştaki erkek dananın etinden daha lezzetli olduğu belirtiliyor.

Yorumlar

Toplam 3 Adet Yorum Yapılmış.
20 Mayıs 2022, 20:00
alert("s")

0

0

06 Temmuz 2021, 14:19
Ali Ekbet
Oldukça yetersiz bir yazı. Biliyorum onaylamayacaksınız ama SEO ya ihtiyacınız var!

0

0

11 Mart 2020, 15:02
Eyvallah

0

0

Yorum Yapın

Koyun keçi ırklarımız Hayvanlar
Tüm kesimlerin başvuru kaynağı olarak kullandığı 'Koyun Keçi Irklarımız' kitapçığının yoğun talepten dolayı ikinci baskısı yapıldı. Kitapçıkta 37 koyun ile 14 keçi ırkının özellikleri, yetiştirme koşulları, verim yönü ve vücut ölçüleriyle ilgili kapsamlı bilgiler yer alıyor. Tarım Bilgisi olarak kitapçıktaki bilgileri sizler için derledik.
Etçi sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
Etçi sığır ırkları olarak nitelendirilen ırklar sadece et verimi yönünden geliştirilmiştir. Bu ırkların sütleri genellikle ticari amaç için kullanılmaz ve sağılmaz. Sadece buzağılarına yetecek kadar süt vermeleri yeterli görülüyor. Et yönünden geliştirilen bu ırklar özellikle geniş otlak, mera ve çayırlara sahip olan ülkelerde tercih ediliyor.
Kombine verimli sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
Sütçü sığır ırklarında et verimi, etçi sığır ırklarında da süt verimi düşüktür. Dünyadaki bazı sığır ırklarında hem süt hem de et verimi özellikleri üzerinde durularak her iki verim yönü birlikte geliştirilen sığır ırklarına kombine verimli sığır ırkları deniliyor.
Hayvan pasaportu nedir? Hayvanlar
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta; hayvan pasaportu, hayvan kulak küpesi, nakil belgesi ve veteriner sağlık raporu nedir? İşte kısa kısa bilgiler...
Sığırlarda üreme etkinliği düşüklüğü problemi ve çözüm önerileri Hayvanlar
Optimum, karlı bir sığırcılık işletmesinde inek başı yılda 1 yavru alınması ve bunun en az yüzde 85'inin canlı olarak kalması ve büyütülmesi amaçlanmalı. Türkiye'de ise inek başına yetiştirilen genç hayvan sayısının yıllık bazda yüzde 57 ile yüzde 69 oran bandında değiştiği görülüyor. 2015 verilerine göre sağılan inek başına doğan ve 1 yaşına ulaşabilen buzağı oranı yüzde 61.7 olup optimum değerlere ulaşmak için en az yüzde 20'lik bir gelişme imkanı ve potansiyeli bulunuyor. Peki bunun için neler yapılmalı?
Koyun-Keçi çiçek hastalığı ve korunma yolları Hayvanlar
Koyun-keçi çiçeği, koyun ve keçilerde ateş, özellikle deri ve akciğerlerde olmak üzere hayvanların tüm vücuduna yayılan, papüler, nadiren içi sıvı dolu keseciklerle (vezikül) karekterize öldürücü viral bir hastalıktır.
Şap (Dabak) hastalığı nedir? Hayvanlar
Sığır, manda, koyun, keçi, domuz, deve ve yabani çift tırnaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Ölüm oranı yüzde 2-5 arası değişir ve genellikle genç hayvanlarda görülür. Bazı salgınlarda bu oran yüzde 50'ye kadar çıkabilir.
Sığır besiciliğinde püf nokta Hayvanlar
Sığır besiciliğinin püf noktaları neler? Hangi hayvanlar besiye elverişlidir? Besicilikte orjin ve cinsiyet önemli mi? Çevre sıcaklığı besi performansını nasıl etkiliyor? İşte cevapları...
Arıcılıkta Hangi Malzemeler Kullanılır? Hayvanlar
Arıcılığa başlamayı düşünüyorsanız arıcılıkla ilgili temel malzemelerin neler olduğunu yazımızda bulabilirsiniz. Temel arıcılık araç ve gereçlerin neler olduğunu öğrenerek internetten bu araç ve gereçlerin fiyatlarını görebilir ve bütçenizi buna göre belirleyebilirsiniz.