Tarımın Bilgi Bankası

İşletmeye yeni getirilen besi hayvanlarında akciğer hastalıkları niçin daha fazla gözlenir?

Besi sığırı yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli sorunların başında solunum yolu hastalığı geliyor. Solunum yolu hastalıkları işletmelerde; verim kaybı, tedavi masrafları, ölümler nedeniyle büyük ekonomik kayıplara neden oluyor.

Uzun süren nakiller, ahıra dışarıdan hayvan sokulması, farklı yerden alınan hayvanların bir arada tutulması, ahırların kalabalık ve havalandırmanın yetersiz olması, hayvanların kalitesiz ve yetersiz beslenmesi sonucunda bağışıklık sistemin aktif ve güçlü hale gelmemesinden dolayı işletmelere yeni getirilen besi hayvanlarında akciğer hastalıkları daha fazla gözlenir.


Solunum Yolu Hastalıklarının Nedenleri

1 / 9
Ahırda toz konsantrasyonun yüksek olması ve alerjenler, Ani ısı değişikleri, ahırlarda çalışan insanların bu konuda eğitiminin yetersiz olması ve işletmede biyo-güvenliğin yetersiz olması.

Akciğer Enfeksiyonları Niçin Öldürücü Seyreder?

2 / 9
Kompleks bir hastalık şeklinde seyretmesi, bilinçsiz antibiyotik uygulamaları (bakteriyel direnç) ve aşılama programının iyi planlanmaması akciğer enfeksiyonlarında ölüm oranını yükseltiyor.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

3 / 9
İştahsızlık, durgunluk, Yem ve su almada azalma, Yüksek ateş, Zayıflama, Hızlı solunum (içini dokuma), Solunum güçlüğü, Öksürük, Göz ve burun akıntısı, Şiddetli olgularda hırıltılı solunum ve genel durumda bozulma.

Teşhis

4 / 9
Anemnez, Klinik bulgular, Hemogram değerlendirilmesi, Kan gazlarının değerlendirilmesi, Rontgen bulguları, Bronkoskobik muayene, BAL muayenesi.

Tedavi

5 / 9
Oksijen uygulaması, Antibiyotikler, Ateş düşürücü ve yangı gidericiler, Antihistaminikler, Bronkodilatörler, İmmunomoduliter, Destekleyiciler, Ekspektronlar (kronik).

Ruminantlarda Antibiyotik Seçim Stratejisi

6 / 9
Florokinolonlar, Tetrasiklinler, Sülfonamitler, Tulatromisin, Amfenikollar, Betalaktamlar, Tilozin, Betalaktamlar, Eritromisin, Linkozamidler, Sülfonamitler.

Hastalıktan Korunmada Alınacak Önlemler Ne Olmalı?

7 / 9
Hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan sebeplerin ortadan kaldırılması, günlük sürü gözleminin yapılması, nakil esnasında çok sıkışık ve kalabalık nakillerden kaçınmak gerekir, besi sığırlarını pazarlardan toplamak yerine doğrudan çiftliklerden almak, işletmeye yeni getirilen hayvanların diğer hayvanların yanına konulmaması, ahırların havadar olmasının sağlanması, aşırı sıcak ve soğuktan korunma, hayvanların enerji, protein vitamin ve mineral yönünden dengeli yemlerle beslenmesi, hayvanların yemlerine direnç arttırıcı iz element ve vitamin katılması, besiye almadan önce paraziter tedavi yapılmalı, aşı uygulamasının zamanında yapılması, hayvan giriş çıkışlarında çiftlik girişi iyi dezenfekte edilmeli, çalışan personele eğitim aldırılmalı ve şap aşısı, karma aşı (PI, BRSV, H. Somnus, Pastörella, İBR ve BVD), klostridiüm aşısı yaptırılmalı.

Hayvanların Yemlerine Direnç Artırıcı İz Element ve Vitamin Katılmasının Faydası Neler?

8 / 9
Hastalığa karşı güçlü direnç oluşturur, hastalanan hayvanların hızlı şekilde iyileşmesine yardımcı olur, yemden yararlanmayı sağlayarak günlük kilo alınımını artırır ve ayak hastalık riskini azaltır.

İşletmede Hastalık Gözlendiği Durumlarda Ne Yapmalı?

9 / 9
Hasta hayvanları sağlıklı hayvanlardan derhal ayırmak, hastalık başladığında hızlı şekilde veteriner hekime müracaat etmek ve asla kendiniz tedavi uygulamayınız. Kaynak: Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ok.

Yorumlar

Toplam 12 Adet Yorum Yapılmış.
26 Nisan 2023, 09:55
Mehmet
Kurbanlık danam öksuriyo iştahsızlık var yapabilirim hocam

0

0

14 Nisan 2023, 08:56
Ali alaybey
Hocam besideki Tosunlar öksürük yakalandı 1 tanesi bir türlü öksürüğü atamıyor kullanmadığım ilaç kalmadı yemesinde bir sıkıntı yok biraz zayıfladı bunun için hangi ilaç onerirsiniz

0

0

02 Mart 2022, 09:37
Ali öncü
Hocam bende de dışardan aldığın 5 aylık erkek buzagim öksürük çok kötü etkiledi şuana kadar nefes almakta çok zorluk cekiyo yem hiç yemiyo VTR çağırdım ilaç verdi kullandım aynı faydası olmadı

0

0

03 Ağustos 2021, 22:07
Aynur
İneklerdeki ishali aspirinli kola geçirirmi

0

0

20 Ocak 2021, 15:23
Ahmet sevinler
12 aylık erkek danamın cigeri yapışmış teşhisi koydu veteriner yemesi normalin altında kg almıyor ne yapmam gerekir teşekkür ederm

0

0

22 Aralık 2020, 03:29
Hikmet Demirel
Hocam öncelikle selamun aleyküm dişardan aldığım danamda bu hastalık çıktı bunun ıcın ne turlu bı tedavı uygulamam lazm hayvanım 13 aylık erkek danadır bazı ilaçlar kullandım. Ama hala düzelme yoktur ince ayrıntısına kadar anl Devamı..Hocam öncelikle selamun aleyküm dişardan aldığım danamda bu hastalık çıktı bunun ıcın ne turlu bı tedavı uygulamam lazm hayvanım 13 aylık erkek danadır bazı ilaçlar kullandım. Ama hala düzelme yoktur ince ayrıntısına kadar anlatırsanız sevınırım şimdiden teşekkuler

0

0

20 Ekim 2020, 18:57
Mustafa
Hocam ineklerim oksuruyor burunlari kasiniyor ve sumuk cok atiyorlar agizlarindan salya sarkiyor surekli neden olabilir

0

0

12 Ekim 2020, 20:26
hasan alay
pazardan bes veya altı aylık buza alıyon olum 10da bır oluyo koytumuzde bes veterner hekım var hepsıde yapacak bır sey yok dıyola her bırı ıkı uc antıbıyotek verıyo fakat sonuc aynı dızın fotarafdakı gıbı oluyo tedekkur ederı Devamı..pazardan bes veya altı aylık buza alıyon olum 10da bır oluyo koytumuzde bes veterner hekım var hepsıde yapacak bır sey yok dıyola her bırı ıkı uc antıbıyotek verıyo fakat sonuc aynı dızın fotarafdakı gıbı oluyo tedekkur ederım

0

0

25 Nisan 2020, 13:47
Kadir kaynup
Hocam kurbablik yetistiriyorum ama bir tanesi yemi ara ara yeyiyor bazem hic yemiyir bazende cok yeyiyor

0

0

22 Nisan 2020, 10:39
Hakan
Tosunda yeme içme iştahsızlık öksürük var yatıp kalkmasa zorlanıyor ne yapmaliyim

0

0

Yorum Yapın

Koyun keçi ırklarımız Hayvanlar
Tüm kesimlerin başvuru kaynağı olarak kullandığı 'Koyun Keçi Irklarımız' kitapçığının yoğun talepten dolayı ikinci baskısı yapıldı. Kitapçıkta 37 koyun ile 14 keçi ırkının özellikleri, yetiştirme koşulları, verim yönü ve vücut ölçüleriyle ilgili kapsamlı bilgiler yer alıyor. Tarım Bilgisi olarak kitapçıktaki bilgileri sizler için derledik.
Etçi sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
Etçi sığır ırkları olarak nitelendirilen ırklar sadece et verimi yönünden geliştirilmiştir. Bu ırkların sütleri genellikle ticari amaç için kullanılmaz ve sağılmaz. Sadece buzağılarına yetecek kadar süt vermeleri yeterli görülüyor. Et yönünden geliştirilen bu ırklar özellikle geniş otlak, mera ve çayırlara sahip olan ülkelerde tercih ediliyor.
Kombine verimli sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
Sütçü sığır ırklarında et verimi, etçi sığır ırklarında da süt verimi düşüktür. Dünyadaki bazı sığır ırklarında hem süt hem de et verimi özellikleri üzerinde durularak her iki verim yönü birlikte geliştirilen sığır ırklarına kombine verimli sığır ırkları deniliyor.
Hayvan pasaportu nedir? Hayvanlar
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta; hayvan pasaportu, hayvan kulak küpesi, nakil belgesi ve veteriner sağlık raporu nedir? İşte kısa kısa bilgiler...
Sığırlarda üreme etkinliği düşüklüğü problemi ve çözüm önerileri Hayvanlar
Optimum, karlı bir sığırcılık işletmesinde inek başı yılda 1 yavru alınması ve bunun en az yüzde 85'inin canlı olarak kalması ve büyütülmesi amaçlanmalı. Türkiye'de ise inek başına yetiştirilen genç hayvan sayısının yıllık bazda yüzde 57 ile yüzde 69 oran bandında değiştiği görülüyor. 2015 verilerine göre sağılan inek başına doğan ve 1 yaşına ulaşabilen buzağı oranı yüzde 61.7 olup optimum değerlere ulaşmak için en az yüzde 20'lik bir gelişme imkanı ve potansiyeli bulunuyor. Peki bunun için neler yapılmalı?
Koyun-Keçi çiçek hastalığı ve korunma yolları Hayvanlar
Koyun-keçi çiçeği, koyun ve keçilerde ateş, özellikle deri ve akciğerlerde olmak üzere hayvanların tüm vücuduna yayılan, papüler, nadiren içi sıvı dolu keseciklerle (vezikül) karekterize öldürücü viral bir hastalıktır.
Şap (Dabak) hastalığı nedir? Hayvanlar
Sığır, manda, koyun, keçi, domuz, deve ve yabani çift tırnaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Ölüm oranı yüzde 2-5 arası değişir ve genellikle genç hayvanlarda görülür. Bazı salgınlarda bu oran yüzde 50'ye kadar çıkabilir.
Sığır besiciliğinde püf nokta Hayvanlar
Sığır besiciliğinin püf noktaları neler? Hangi hayvanlar besiye elverişlidir? Besicilikte orjin ve cinsiyet önemli mi? Çevre sıcaklığı besi performansını nasıl etkiliyor? İşte cevapları...
Arıcılıkta Hangi Malzemeler Kullanılır? Hayvanlar
Arıcılığa başlamayı düşünüyorsanız arıcılıkla ilgili temel malzemelerin neler olduğunu yazımızda bulabilirsiniz. Temel arıcılık araç ve gereçlerin neler olduğunu öğrenerek internetten bu araç ve gereçlerin fiyatlarını görebilir ve bütçenizi buna göre belirleyebilirsiniz.