Tarımın Bilgi Bankası

Arıcılıkta Hangi Malzemeler Kullanılır?

Arıcılığa başlamayı düşünüyorsanız arıcılıkla ilgili temel malzemelerin neler olduğunu yazımızda bulabilirsiniz. Temel arıcılık araç ve gereçlerin neler olduğunu öğrenerek internetten bu araç ve gereçlerin fiyatlarını görebilir ve bütçenizi buna göre belirleyebilirsiniz.

Kovan

1 / 22
Arıcılıkta kullanılan en önemli malzemelerin başında standart çerçeveli kovanlar gelmektedir. Bugünkü modern arıcılıkta genel olarak kullanılan ti pi Langstroth kovanlardır. Bunlar ahşap ve strafor malzemeden yapılmıştır. Seyyar arıcılık için de Langstroth kovanlar tercih edilmektedir.

Kovan Bölümleri

2 / 22
Kovanların temel olarak bölümleri, kapak, örtü tahtaları veya örtü bezleri, ballık, kuluçkalık ve kovan dip tahtasından oluşur. Kovanlarda aynı zamanda ana arı ızgarası, çerçeveler, uçuş tahtası, uçuş deliği, pul, menteşe, yay ve civatalar da yer almaktadır.

Arıcı Körüğü

3 / 22
Arıcının koloni kontrolleri sırasında sürekli olarak kullanıldığı, arıları sakinleştirip zararsız hale getirdiği ve rahat bir alettir. Paslanmaz çelik ve galvanizli saç levhadan yapılmıştır. Körük genelde silindirik yapıda olup duman verici maddelerin yakıldığı depo kısmı, hava pompalayarak yanmayı kolaylaştıran ve çıkan dumanı üfleyen körük kısmı ile dumanın püskürtüldüğü huni şeklindeki ağız kısmı olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Kuru talaş, kuru ot ve çam pürü en iyi yakıtlarıdır.

Maske

4 / 22
Değişik materyallerden farklı tipte maskeler yapılmaktadır. Sadece baş kısmını kapatan ve ya vücudun bel kısmını kapatan maskeler vardır. Ayrıca boydan tulum ve ekli baş maskeler de kullanılır. Maskenin insanı bunaltmayacak hafiflikte ve arıları kızdırmayacak özelliklerde olması lazımdır. Tüylü olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü tüylü maske, hırçın arılar için iyi bir koruyucu değildir. Maskenin teli 3x3 mm çapında gözenekli ve siyah olmalı, görmeyi engellememeli ve rahat giyilmelidir. Bez kısmı beyaz olmalıdır.

Mahmuz

5 / 22
Çerçevelere temel peteği takarken, madeni tellerin petek izlerine batmasını sağlayan, saplı, dişli bir tekerlekten ibaret araçtır. Pirinçten yapılmıştır. Teli takip eden dişlerin ortası oyuktur. Hafif ateşte ısıtılarak kullanılır.

Eldiven

6 / 22
İnce deri veya kauçuktan yapılır. Hasat esnasında veya arıların hırçın durumlarında arıya eldivenle bakılabilir. Fakat eldivenle çalışmak rahat iş görmeyi güçleştirir.

El Demiri

7 / 22
Kovanı açıp kapamada, çerçeveleri yerleştirmede ve çıkarmada, balmumu kazımada ve örtü tahtalarını kaldırmada arıcıya çok faydalı olan küçük bir demir parçasıdır.

Sır Bıçağı

8 / 22
Bal dolu çerçeveleri süzme makinesine koymadan önce gözler üzerindeki sırları almak için kullanılan uzun bir bıçaktır. Çeşitli tipleri vardır. Elektrikli olanları uygulama ve zaman bakımından çok pratiktir.

Sır Tarağı

9 / 22
Sır alma işini görürler fakat zaman kaybına sebep olduğundan kısa sınırlı alanları açmada kullanılırlar. Sır tarağı ile gözler üstündeki sır alınmak istendiğinde, tarak, ballı peteğin bir ucundan zarı kaldırabilecek şekilde konur ve öteki uca doğru kaydırılır. İşlem bitinceye kadar bu şekilde çalışmaya devam edilir.

Arı Fırçası

10 / 22
Bal hasadı yapılırken, arıları çerçeveden süpürerek uzaklaştırmaya yarar. Standart ölçülerde ve yumuşak uzun tüylü olmalıdır. Ayrıca transfer edilmiş gözlerin aşılama kovanlarından alınırken arıları incitmeden ayırmada kullanılır.

Ana Arı Izgarası

11 / 22
Kuluçkalıkla ballık arasına yerleştirilen, çinko veya paslanmaz çelik telden yapılmış, işçi arıların geçebileceği, ana ve erkek arıların geçemeyeceği bir ızgaradır. Tel aralıkları 0.44 cm'dir.

Arı Kaçıran

12 / 22
Bal hasadında kullanılır. Arıların ballıktan kuluçkalığa inmesine yardımcı olmaktadır.

Erkek Arı Kapanı

13 / 22
Kovan uçma deliği önüne konularak erkek arıların veya yabani arıların kovana girişini önlemek veya ıslah çalışmalarında erkek arıların kovandan çıkarak uçuşunu engelleyen basit bir alettir.

Eşek Arı Kapanı

14 / 22
Eşek arıları ile kesin bir mücadele yöntemi olmamakla birlikte; yuvaların tahrip edilmesi, içine et, balık, ciğer konan tuzaklarla sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir.

Ana Arı Kafesi

15 / 22
Ana arısı olmayan kovanlara ana arı nakletmek veya yaşlı ana arıyı değiştirmek için kullanılır. Dikdörtgen şeklinde olup karşılıklı iki deliğe sahiptir. Boyu 8 cm, eni 4 cm yüksekliği ise 2 cm'dir. Üç odacığın üstleri elek teli ile kapatılmıştır. Her odanın çapı 2,5 cm'dir. İlk iki odaya, içinde ana ile beraber gideceği yerin uzaklığına göre 3-6 genç işçi arı konur. Üçüncü oda kek yeri olup buraya arı keki doldurulur.

Larva Kaşığı

16 / 22
Ana arı yetiştiriciliğinde larvaların ana arı yüksüklerine transfer işleminde kullanılan metal veya plastikten yapılmış alettir.

Kek ve Şurup Çantası (Yemlik)

17 / 22
Bir çıtanın iki yan yüzeyi, şurubu sızdırmayacak şekilde kontraplak ile kapatılır. İçine konan kek veya şurupla birlikte kovanda arılı çerçevelerin sonuna yerleştirilerek verilir. Şuruplu olan çantaya, arı ölümleri olmasın diye tahta bir şamandıra konur.

Arı Santrifüj Makinesi

18 / 22
Farklı kapasitelerde olabilir. Makinenin içine sırları alınmış çerçeveler yerleştirilir. Çerçevelerde dışarıdan bağlı olan kol döndürülür. Hızla dönen çerçevelerdeki bal, merkezkaç kuvvetiyle sırları alınmış gözlerden dökülür. Alttan bir muslukla süzülen ballar kaplara aktarılır. Amacı, balı kolayca süzmek ve kabartılmış petekleri ezmeden tekrar kullanılacak hale getirmektir.

Polen Kapanı

19 / 22
Değerli bir doğal besin olan poleni elde etmek için kullanılır. Kovan uçuş deliğinin önüne takılır. Tarlacı arılar kovana girerken, arka bacaklarındaki polen taneciğini toplayacak fakat toplayıcı arıya zarar vermeyecek şekilde yapılmıştır. Değişik modelleri vardır. Kovanın uçma deliği önüne yerleştirilen ve ya kovanın altına takılan tipleri geliştirilmiştir. Sürekli olarak kullanıldığında koloniyi zayıflattığı için her arıcıya tavsiye edilmez. Kullanılması, belirli kurallara uymaya ve poleni pazarlama işlerinin düzenlenmesine bağlıdır.

Geri Teli (Çerçeve Teli)

20 / 22
Çerçevelere temel peteği tutturmada kullanılan ve bal süzme esnasında peteklerin bükülerek deforme olmasını önleyen yararlı bir malzemedir.

Biz Matkap Çerçeve Delme Makinesi

21 / 22
Çerçevede tel takılacak yerlerin delinmesinde kullanılır.

Propolis Aparatı

22 / 22
Kovanda örtübezi veya örtü tahtasının altına çerçevelerin üstüne konularak arıların taşımış olduğu propolislerin toplandığı aparattır.

Yorumlar

Toplam 2 Adet Yorum Yapılmış.
15 Ocak 2022, 12:33
Veysel
Arıcılığa iki katlı 2 ad. kovan ile başlıyacağım. Yukarıda belirtilen malzemelere ilave veya eksiltme yapılabilir i. Karşılarına fiyatlarını yazabilir isiniz

0

0

18 Ocak 2021, 20:05
MEHMET YANIK
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim .kısa ve sade bir özet olmuş.

0

0

Yorum Yapın

Etliketler
    Koyun keçi ırklarımız Hayvanlar
    Tüm kesimlerin başvuru kaynağı olarak kullandığı 'Koyun Keçi Irklarımız' kitapçığının yoğun talepten dolayı ikinci baskısı yapıldı. Kitapçıkta 37 koyun ile 14 keçi ırkının özellikleri, yetiştirme koşulları, verim yönü ve vücut ölçüleriyle ilgili kapsamlı bilgiler yer alıyor. Tarım Bilgisi olarak kitapçıktaki bilgileri sizler için derledik.
    Etçi sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
    Etçi sığır ırkları olarak nitelendirilen ırklar sadece et verimi yönünden geliştirilmiştir. Bu ırkların sütleri genellikle ticari amaç için kullanılmaz ve sağılmaz. Sadece buzağılarına yetecek kadar süt vermeleri yeterli görülüyor. Et yönünden geliştirilen bu ırklar özellikle geniş otlak, mera ve çayırlara sahip olan ülkelerde tercih ediliyor.
    Kombine verimli sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
    Sütçü sığır ırklarında et verimi, etçi sığır ırklarında da süt verimi düşüktür. Dünyadaki bazı sığır ırklarında hem süt hem de et verimi özellikleri üzerinde durularak her iki verim yönü birlikte geliştirilen sığır ırklarına kombine verimli sığır ırkları deniliyor.
    Hayvan pasaportu nedir? Hayvanlar
    Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta; hayvan pasaportu, hayvan kulak küpesi, nakil belgesi ve veteriner sağlık raporu nedir? İşte kısa kısa bilgiler...
    Sığırlarda üreme etkinliği düşüklüğü problemi ve çözüm önerileri Hayvanlar
    Optimum, karlı bir sığırcılık işletmesinde inek başı yılda 1 yavru alınması ve bunun en az yüzde 85'inin canlı olarak kalması ve büyütülmesi amaçlanmalı. Türkiye'de ise inek başına yetiştirilen genç hayvan sayısının yıllık bazda yüzde 57 ile yüzde 69 oran bandında değiştiği görülüyor. 2015 verilerine göre sağılan inek başına doğan ve 1 yaşına ulaşabilen buzağı oranı yüzde 61.7 olup optimum değerlere ulaşmak için en az yüzde 20'lik bir gelişme imkanı ve potansiyeli bulunuyor. Peki bunun için neler yapılmalı?
    Koyun-Keçi çiçek hastalığı ve korunma yolları Hayvanlar
    Koyun-keçi çiçeği, koyun ve keçilerde ateş, özellikle deri ve akciğerlerde olmak üzere hayvanların tüm vücuduna yayılan, papüler, nadiren içi sıvı dolu keseciklerle (vezikül) karekterize öldürücü viral bir hastalıktır.
    Şap (Dabak) hastalığı nedir? Hayvanlar
    Sığır, manda, koyun, keçi, domuz, deve ve yabani çift tırnaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Ölüm oranı yüzde 2-5 arası değişir ve genellikle genç hayvanlarda görülür. Bazı salgınlarda bu oran yüzde 50'ye kadar çıkabilir.
    Sığır besiciliğinde püf nokta Hayvanlar
    Sığır besiciliğinin püf noktaları neler? Hangi hayvanlar besiye elverişlidir? Besicilikte orjin ve cinsiyet önemli mi? Çevre sıcaklığı besi performansını nasıl etkiliyor? İşte cevapları...
    Arıcılıkta Hangi Malzemeler Kullanılır? Hayvanlar
    Arıcılığa başlamayı düşünüyorsanız arıcılıkla ilgili temel malzemelerin neler olduğunu yazımızda bulabilirsiniz. Temel arıcılık araç ve gereçlerin neler olduğunu öğrenerek internetten bu araç ve gereçlerin fiyatlarını görebilir ve bütçenizi buna göre belirleyebilirsiniz.