Tarımın Bilgi Bankası

Kuymağı, pidesi, köftesi ve karalahana çorbasıyla Trabzon yemekleri

Trabzon kendine özgü sayısız lezzete ev sahipliği yapıyor. Trabzon denilince akla hamsiden, odun ateşinde pişirilen özel ekmeklere, köfteden hamur işi lezzetlere kadar pek çok yöresel yemek geliyor. İşte Trabzon'un tadına doyamayacağınız yemekleri.

Karalahana sarması

1 / 18
Karalahana sarmasının Karadeniz'deki adı pancardır. Karalahananın en lezzetli yetiştiği yer Karadeniz olduğu için en lezzetli hali de orada yenir. Mümkün olduğunca satır kıymasından yapılır. Üzerine bir de yoğurt döküldüğünde tadına doyum olmaz.

Guliya

2 / 18
Çırpılmamış karalahana ve içyağı kullanılarak yapılır. Tarifinde barbunya ve patates de gizlidir.

Kukuca tatlısı

3 / 18
Bal kabağının mısırla birlikte ezilip üzerine şeker ve süt ilave edilerek yapılan Trabzon'a özgü bir tatlı çeşididir.

Sarambula

4 / 18
Pazı, pırasa, mısır yarması, pirinç ve isteğe göre hamsi kullanılarak yapılır. Vejetaryenler için bire birdir.

Akçaabat köftesi

5 / 18
Trabzon’un Akçaabat yöresine özgü lezzetler arasında yer alan Akçaabat köftesi, büyük ve yumuşak yapısıyla hem göze hem damağa hitap ediyor. İçine sarımsak ilave edilmesi ile diğer köftelerden ayrılan bu lezzeti Trabzon’a gittiğinizde mutlaka yemelisiniz.

Kefal ekşilisi

6 / 18
Yuvarlak şekilde kesilen balıklar, tepsinin dibine dizilir. Üzerine ise soğan, domates, biber ve maydanoz konur. Ekşili denmesinin sebebi ise tepsinin üzerine bir adet limonun sıkılması ya da limon dilimleriyle pişirilmesidir. Trabzon'a yolunuz düştüğünden denemelisiniz.

Palamut dolması

7 / 18
Palamut dolması, ceviz içi, kuşüzümü, yenibahar, palamutun kendi eti ve çamfıstığıyla birlikte kavrulan ve palamutun içine konulan malzeme ile pişirilir. Soğanlı da yapılabilir. Üzerine bir limon sıkıldıktan sonra afiyetle yenir.

Laz böreği

8 / 18
İsmi bir böreği andırsa da laz böreği bir tatlıdır. Yapımı zahmetlidir ama lezzetine doyum olmaz.

Peynirli Trabzon pidesi

9 / 18
Trabzon’un en sevilen lezzetleri arasında geliyor. Trabzon pidesi, yöreye özgü peynirin ince açılan hamur üzerine konması ve üzerine yumurta ilave edilmesi ile yapılır. Bol tereyağı ise pidede olmazsa olmazlardandır.

Golia

10 / 18
Karalahanadan yapılır. Sarı fasulye, mısır, kırmızı biber, soğan ve kıyma katılır içine.

Tomara kızartması

11 / 18
Karadeniz’e özgü tomara bitkisinin saplarından yapılan bu yemek, tereyağı ve mısır unu katılarak sapların saçta pişirilmesi ile özgün bir lezzete dönüşüyor.

Kuymak

12 / 18
Kuymak, lezzetiyle bütün ülkeye nam salmış bir yiyecektir. Mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniriyle (kolot peyniri) yapılan enfes bir tatdır.

Laz helvası

13 / 18
İrmik unu ve vanilya ile yapılır. Dondurma ile birlikte yenilen bir tatlıdır.

Pazılı kaygana

14 / 18
Pazının Trabzon mutfağında önemi büyüktür. Pazılı kaygana, mısır unu, kuru ve taze nane ile yapılır.

Karalahana çorbası

15 / 18
İnce kıyılmış karalahana, mısır unu, barbunya ve kurutulmuş acı biber ile yapılır. Mısır ekmeğiyle tadına doyum olmaz.

Hamsiköy sütlacı

16 / 18
Hamsiköy Sütlacı Trabzon'un güzel lezzetlerinin başında geliyor.

Fasulye turşusu kavurması

17 / 18
İlk olarak fasulye turşusu yapılır. Daha sonra kavrulur. Mısır ekmeği ile yenilir. Yanında çay veya ayran ile iyi gider.

Hamsi yemekleri

18 / 18
Hamsi denilince Trabzon, Trabzon denilince hamsi akla gelir. Hamsiden de bir çok yemek yapılır; Hamsili ekmek, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi kuşu, hamsi köfte, hamsi mücver, hamsili orman pilavı, pazılı hamsi tava, hamsili pilav, hamsi çitlemesi gibi...

Yorumlar

Toplam 1 Adet Yorum Yapılmış.
25 Ocak 2022, 16:13
Yusuf Çalışkanoğlu
Akçaabat köfte, Hamsi tava ve unuttuğunuz Mıhlamayı listenize katın. Karadenizli değilim ama bu üçünü oldukça beğendim. Emeğinize sağlık.

0

0

Yorum Yapın

Siyez buğdayının faydaları nelerdir? Beslenme ve Yemek
Siyez buğdayı ülkemizde yoğun olarak bulgur yapımında kullanılmakla birlikte; erişte makarna, siyez ezmesi ve köy tipi ekmek yapımında da kullanılıyor. Siyez buğdayı ile günümüz buğdayları karşılaştırıldığında siyez buğdayının daha yüksek protein, yağ ve fosfor düzeyine sahip olduğu görülüyor. Siyez ununun kabarma özelliği olmamasından dolayı yassı düz ekmek yapımında da kullanılıyor. Siyez buğdayının sağlık açısından başlıca faydaları şöyle sıralanıyor.
Etin yanında ayran tüketilmemeli! Beslenme ve Yemek
Günlük yaşamda gıdaları tüketirken bazen farkında olarak bazen de farkında olmayarak yanlışlar yapabiliyoruz. Çoğumuz için beytinin yanında yoğurt, dönerin yanında ayran tüketmek olmazsa olmazlarımızdan. Ancak bu tüketim alışkanlığı bazı olumsuzluklarla neden olabiliyor.