Tarımın Bilgi Bankası

9 soruda arazi toplulaştırma

Ülkemizde tarım arazileri çeşitli nedenlerle küçülmüş, parçalara bölünmüş, karlılığı olması gerekenden çok aşağılarda kalmış durumda. İşletme büyüklüklerinin istenen değerlerin altına düşmesi, ekonomik tarım yapılmasını imkansız hale getiriyor.

Bunu önlemenin yolu, öncelikle tarım arazilerindeki daha fazla parçalanmayı ve bozulmayı önleyici, yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak, sonrasında da bugüne kadar oluşmuş küçülmelerin, parçalanmaların, düzensizliklerin (şekli bozukluları gibi) iyileştirilmesidir. Bunu yapmanın yolu, arazi toplulaştırması dediğimiz çalışmanın yapılmasıdır. İşte 9 soruda arazi toplulaştırması...

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARININ ÇİFTÇİLERE MALİYETİ NEDİR?

1 / 9
Toplulaştırma çalışmaları vatandaşa mali bir külfet getirmiyor. Tüm masraflar devlet tarafından karşılanıyor.

KIYMETLİ ARAZİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DEĞİŞİMİ NASIL OLACAK?

2 / 9
Proje alanında toprak analizleri yapılarak her parselin derecesi (puanı) muhtar ve çiftçiler arasından seçilen üyenin de bulunduğu komisyon tarafından belirleniyor. Buna göre maliklerin talebi de dikkate alınarak değişiklikler yapılıyor.

ASFALT KENARINDAKİ PARSELİN DEĞERSİZ BAŞKA YERE Mİ GİDECEK?

3 / 9
Toplulaştırma çalışmaları sırasında asfalt, yerleşim yeri, dere, ve… önem arz eden bölgeler çiftçilerde aksi bir talep gelmemesi durumunda, kendi içinde mevcut konumlarını koruyacak şekilde planlanıyor.

SULU NİTELİKTEKİ ARAZİ KURU NİTELİKTEKİ BİR YERE Mİ GİDECEK?

4 / 9
Toplulaştırma projesinde sulu nitelikli arazi ve kuru nitelikli arazi ayrı ayrı değerlendirilir. Sulu arazi kuruda, kuru arazi suluda planlanamaz. Ancak maliklerin talebi de dikkate alınarak değişikliklerde yapılabiliyor.

TEK PARÇA ARAZİM VAR NE OLACAK, ELİMDEN Mİ ALINACAK?

5 / 9
Hayır. Her arazi malikinin proje sahasında ne kadar küçük parseli olursa olsun o kadar alan proje kapsamında değerlendirilmekte.

ETKİLİ ARAZİLERİMİZ NE OLACAK? PROJEDEN DOLAYI ARAZİMİZ BOŞ KALACAK MI?

6 / 9
Toplulaştırma projesi kapsamında, tarımsal faaliyetlerde herhangi bir mağduriyet olmayacaktır. Yapılan imalat ve yer değişimleri hasat sonlarında yapıldığından ekimi engelleyen bir durum bulunmuyor.

SABİT TESİSLERDE TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

7 / 9
Sabit tesisler tutanakla belirlenerek toplulaştırma çalışmalarında dikkate alınır. Bahçe, ev, artezyen, bağ vs… sabit tesisler yeni parselasyon planlamasında dikkate alınarak maliklerine verilir.

TARLA TAPUDA BABAMIN ÜZERİNE KAYITLI, KENDİ ADIMA KAYIT EDİLECEK Mİ?

8 / 9
Toplulaştırma projelerinde güncel tapu kayıtları esas alınıp tapu maliklerine ilişkin herhangi bir değişiklik yapma yetkimiz yok.

HİSSELİ PARSELLER TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINDA NASIL İŞLEM GÖRÜR?

9 / 9
Hisseli parseller toplulaştırmada hisseleri oranında ayrılarak ve talepler doğrultusunda müstakil parsellere dönüştürülebilir. KAYNAK: TÜRKTARIM

Yorumlar

Toplam 14 Adet Yorum Yapılmış.
19 Kasım 2022, 09:15
Eyüp özlen
Merhabalar bizimde toplulaştırma oldu ama dalgıç pompa diğer tarlada kaldı ne yapılabilir?

0

0

30 Mart 2021, 09:06
SERÇİN
Hisseli parseller toplulaştırmada hisseleri oranında ayrılarak ve talepler doğrultusunda müstakil parsellere dönüştürülebilir. Bu konuyu açarmısınız. Yanyana 2 tarım arazisi parsel var. 11.000 dönüm digeri 23000 dönüm. 152 kisi or Devamı..Hisseli parseller toplulaştırmada hisseleri oranında ayrılarak ve talepler doğrultusunda müstakil parsellere dönüştürülebilir. Bu konuyu açarmısınız. Yanyana 2 tarım arazisi parsel var. 11.000 dönüm digeri 23000 dönüm. 152 kisi ortağı var iki parselinde. Ortaklarda aynı kişiler. Arazi toplulastirma yapılması talep edilir ise aynı işlemde müstakil parselde yapılabilir mi? (Çünkü bir parselde 2556 m2 hissemiz var, digerinde 4 dönüm hissemiz var 4 kardeşin 152 ortak icinde. Kardesler olarak nasil Yerlerimizi hem birlestirip sonra nasıl mustakil parsele çeviririz. Teşekkürler. sercin.erol@hotmail.com

0

0

25 Şubat 2021, 03:03
Özkan Bekdemir
Arazi toplulaştırma alanında yerim var ama tarım ile uğraşmıyorum ne olacak

0

0

09 Şubat 2021, 16:36
Mustafa
Tarla annemin üzerine hisseli Tapu ben üzerime alabilirmiyim

0

0

19 Aralık 2020, 20:01
Vesile
Dedemden kalan 30hisseli arazi var ben dahil herkes sözle üleşik ben ilçede oturuyom koyde kim olursa kira ya veriyom tarlayı ucuza herkes orda bütünleme duydum sözde benim tarlayı baskasınamı veriyorlar kardesim bundan haberdar Devamı..Dedemden kalan 30hisseli arazi var ben dahil herkes sözle üleşik ben ilçede oturuyom koyde kim olursa kira ya veriyom tarlayı ucuza herkes orda bütünleme duydum sözde benim tarlayı baskasınamı veriyorlar kardesim bundan haberdar üzerimize geçirmeye razı olmuyor yani bütünleme deyince kardesime veya benden habersiz başkasınamı veriyorlar hiç haber eden yok

0

0

30 Ekim 2020, 00:22
Hüseyin Emir
Toplulaştırma yapılacak yerde şehirler arası yola yakın örneğin ; 144 ada içerisinde farklı parsellerde toplam 7 dönüm tapum var ama yerim belli değil. birde daha uzakta ve satış bedeli çok daha düşük yerde 146 a Devamı..Toplulaştırma yapılacak yerde şehirler arası yola yakın örneğin ; 144 ada içerisinde farklı parsellerde toplam 7 dönüm tapum var ama yerim belli değil. birde daha uzakta ve satış bedeli çok daha düşük yerde 146 ada içersinde 20 dönüm var. Kullanıyorum. Şimdi toprak olarak aynı ama satış bedeli olarak 3 katı daha değerli 144 ada. Bana hepsini 146 da ki adadan mı verirler Yoksa 144 adadaki parsellerin toplamını 144 adadan, 146 adadaki parsellerin toplamını 146 adadan mı verirler ? Teşekkürler iyi çalışmalar.

0

0

08 Ekim 2020, 17:28
Erbil.duranay
Ben elazig sedeftepede yerim.var AMA tapulastirma yapilmamis tek parca.yerim beni baska biyere vermezler deyilmi

0

0

20 Eylül 2020, 20:37
Hayrettin çetin
Sayın Bakanım sizden bir çiftçi olarak bu yazımı dikkate alırsanız çok sevinecem. Ben Diyarbakır kayapınar ilçesi güleçoba köyünde çifçiyim. 10 yıldan beri köy sakinleri olarak arazinin toplulaşma konusunda sürekli müracaat Devamı.. Sayın Bakanım sizden bir çiftçi olarak bu yazımı dikkate alırsanız çok sevinecem. Ben Diyarbakır kayapınar ilçesi güleçoba köyünde çifçiyim. 10 yıldan beri köy sakinleri olarak arazinin toplulaşma konusunda sürekli müracaat etmemize rağmen bir türlü sesimizi kimse kimse bizi dikkate almadı sizden ricamız köyümüzün bu isteğini ilgilenirseniz çok mutlu olacağız. Şimdiden saygı sevgilerimle selamlarım sizleri.

0

0

18 Haziran 2020, 15:17
nadi özdil
Konya / Karapınar ilçesi Fevzi paşa mahallesinde 5 parça olarak aynı ada içerisinde hisseli tarım arazilerim var.Şuanda toplulaştırma ilçede uygulanmıyor.Arazilerim üzerinde tarım ve hayvancılık faaliyeti yapmak istiyorum ama tapu his Devamı..Konya / Karapınar ilçesi Fevzi paşa mahallesinde 5 parça olarak aynı ada içerisinde hisseli tarım arazilerim var.Şuanda toplulaştırma ilçede uygulanmıyor.Arazilerim üzerinde tarım ve hayvancılık faaliyeti yapmak istiyorum ama tapu hisseli oluduğundan hiç bir yatırım yapamıyorum .Ben bireysel olarak toplulaştırmaya başvuru yapabilirmiyim,

0

0

16 Haziran 2020, 21:39
reiss
toplulaştırma da 1320mt yan yan parselim tapuda birletirsem kendim kesinti yok toplulaştırmada birlestirme ve tasınması için kesilen 467mt kalan 860mt toplulastırmada kanun derki En fazla %10 der Kn Maddesi Bunlar Benden %37 kesmiş D.S.İ 11 Devamı..toplulaştırma da 1320mt yan yan parselim tapuda birletirsem kendim kesinti yok toplulaştırmada birlestirme ve tasınması için kesilen 467mt kalan 860mt toplulastırmada kanun derki En fazla %10 der Kn Maddesi Bunlar Benden %37 kesmiş D.S.İ 11 Böl isini dogru yapmıyor dilekçe yazdım.bakalım.sonuç Ne.olucak.Olmazsa Mahkeme vericim Kanun derki Eger kesinti fazla olucak sa Hazine Arazisinde kesilir der Bunlar çiftcimizden yol veriyoruz ayagına fazla kesiyor Lütfen Hakkınızı arayın Biz Devletimizden Arazi isterken ve Dilekçe Yazdım Cimer Tarım bakana D.S.İ ye Malesef yok Ama Arazim.Az ve Bu na.Goz dikmişler yazıktır Lütfen Edirne D.S.I Uyarın Sayın Yetkiler Kesinti Fazla.kesmesinler Vatandaş dan Yazıktır bizede

0

0

Yorum Yapın

Etliketler
Tarımda drone nerede kullanılıyor? Tarım ve Çiftçi
Dronlar tarımda nerelerde kullanılıyor? İlaçlama, gübreleme, haritalama başta olmak üzere drone kullanımı çiftçiye nasıl bir kolaylık sağlıyor? İşte Dr. Mevlüt Şahin'in kaleminden tarımda drone kullanımı...
Kaz yetiştiriciliği yapacaklar nelere dikkat etmeli? Tarım ve Çiftçi
Türkiye'de kaz yetiştiriciliği son yıllarda yaygınlaşıyor. Aslında kazlar Anadolu'da her köy ve kasabada, çiftçilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak sayıda hep vardı. Ancak son dönemde artık geleneksel yetiştiricilikten ticari yetiştiriciliğe doğru bir kayış var. Bundan dolayı internette kaz yetiştiriciliğine yönelik bilgiler daha çok aranmaya başladı.
Türkiye’de tarım destekleri! Doğrudan Gelir Desteği ve tarımda özelleştirmeler çiftçiyi nasıl etkiledi? Tarım ve Çiftçi
Türkiye'de tarım desteklerin seyri! İlk destekleme alımı ne zaman ve hangi üründe uygulandı? TMO, Tarım Satış Kooperatifleri ve KİT'ler desteleme alımlarına ne zaman başladı? Tarımda girdi destekleri hangi üründe ne zaman uygulandı? 2000 yılında uygulanan Doğrudan Gelir Desteği'nin ülke tarımına en büyük zararı ne oldu? Tarım sektöründe uygulanan özelleştirmelerden çiftçi nasıl etkilendi? Bütün bu soruların cevabı haberimizde...
Tarım robotları Tarım ve Çiftçi
Tarım robotları, genel olarak açık alan ve kapalı alan robotları olarak sınıflandırılmaktadır. Tarım robotları hakkında temel bilgileri bu çalışmada bulabilirsiniz.
Malç uygulaması ve faydaları nedir? Tarım ve Çiftçi
Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm materyallere malç adı veriliyor. Yani toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen bir materyalle örtülmesidir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere, toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir materyalle örtülü olduğu için yabancı ot tohumları çimlenip toprak yüzeyine çıksa dahi fotosentez yapamadıkları için yaşamlarını devam ettiremezler.
9 soruda arazi toplulaştırma Tarım ve Çiftçi
Ülkemizde tarım arazileri çeşitli nedenlerle küçülmüş, parçalara bölünmüş, karlılığı olması gerekenden çok aşağılarda kalmış durumda. İşletme büyüklüklerinin istenen değerlerin altına düşmesi, ekonomik tarım yapılmasını imkansız hale getiriyor.
Hobi bahçeciliğine başlarken nelere dikkat etmeli? Tarım ve Çiftçi
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz, hobi bahçeciliğinde dikkat edilmesi gereken ince ayrıntılara dikkat çekti. Yanmaz, TÜRKTARIM Dergisinin Mayıs sayısında yayınlanan makalesinde hobi bahçeciliği konusunda önemli bilgiler verdi.
Asmalarda yaz budaması Tarım ve Çiftçi
Asmaların uyanıp geliştiği, yapraklı dönemlerinde yapılan işlemlere yaz budamaları veya yeşil budamalar deniliyor. Bu dönemde sürgünlerin dipten kesilmesi, kısaltılması yanında salkımlar ve yapraklarla ilgili değişik kültürel uygulamalar yapılabilmekte.
Çayır ve meraların ıslahı Tarım ve Çiftçi
Düşük kalitelideki verimsiz meraların verimlerini yükseltmek, bu meralardan en yüksek verimi elde etmek ve elde edilen yemin kalitesini artırmak için yapılan işlemlerin hepsine çayır ve mera ıslahı denir.