Ülkemizde tarım arazileri çeşitli nedenlerle küçülmüş, parçalara bölünmüş, karlılığı olması gerekenden çok aşağılarda kalmış durumda. İşletme büyüklüklerinin istenen değerlerin altına düşmesi, ekonomik tarım yapılmasını imkansız hale getiriyor.
Bunu önlemenin yolu, öncelikle tarım arazilerindeki daha fazla parçalanmayı ve bozulmayı önleyici, yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak, sonrasında da bugüne kadar oluşmuş küçülmelerin, parçalanmaların, düzensizliklerin (şekli bozukluları gibi) iyileştirilmesidir. Bunu yapmanın yolu, arazi toplulaştırması dediğimiz çalışmanın yapılmasıdır. İşte 9 soruda arazi toplulaştırması...
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARININ ÇİFTÇİLERE MALİYETİ NEDİR?
1 / 9
Toplulaştırma çalışmaları vatandaşa mali bir külfet getirmiyor. Tüm masraflar devlet tarafından karşılanıyor.
KIYMETLİ ARAZİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DEĞİŞİMİ NASIL OLACAK?
2 / 9
Proje alanında toprak analizleri yapılarak her parselin derecesi (puanı) muhtar ve çiftçiler arasından seçilen üyenin de bulunduğu komisyon tarafından belirleniyor. Buna göre maliklerin talebi de dikkate alınarak değişiklikler yapılıyor.
ASFALT KENARINDAKİ PARSELİN DEĞERSİZ BAŞKA YERE Mİ GİDECEK?
3 / 9
Toplulaştırma çalışmaları sırasında asfalt, yerleşim yeri, dere, ve… önem arz eden bölgeler çiftçilerde aksi bir talep gelmemesi durumunda, kendi içinde mevcut konumlarını koruyacak şekilde planlanıyor.
SULU NİTELİKTEKİ ARAZİ KURU NİTELİKTEKİ BİR YERE Mİ GİDECEK?
4 / 9
Toplulaştırma projesinde sulu nitelikli arazi ve kuru nitelikli arazi ayrı ayrı değerlendirilir. Sulu arazi kuruda, kuru arazi suluda planlanamaz. Ancak maliklerin talebi de dikkate alınarak değişikliklerde yapılabiliyor.
TEK PARÇA ARAZİM VAR NE OLACAK, ELİMDEN Mİ ALINACAK?
5 / 9
Hayır. Her arazi malikinin proje sahasında ne kadar küçük parseli olursa olsun o kadar alan proje kapsamında değerlendirilmekte.
ETKİLİ ARAZİLERİMİZ NE OLACAK? PROJEDEN DOLAYI ARAZİMİZ BOŞ KALACAK MI?
6 / 9
Toplulaştırma projesi kapsamında, tarımsal faaliyetlerde herhangi bir mağduriyet olmayacaktır. Yapılan imalat ve yer değişimleri hasat sonlarında yapıldığından ekimi engelleyen bir durum bulunmuyor.
SABİT TESİSLERDE TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
7 / 9
Sabit tesisler tutanakla belirlenerek toplulaştırma çalışmalarında dikkate alınır. Bahçe, ev, artezyen, bağ vs… sabit tesisler yeni parselasyon planlamasında dikkate alınarak maliklerine verilir.
TARLA TAPUDA BABAMIN ÜZERİNE KAYITLI, KENDİ ADIMA KAYIT EDİLECEK Mİ?
8 / 9
Toplulaştırma projelerinde güncel tapu kayıtları esas alınıp tapu maliklerine ilişkin herhangi bir değişiklik yapma yetkimiz yok.
HİSSELİ PARSELLER TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINDA NASIL İŞLEM GÖRÜR?
9 / 9
Hisseli parseller toplulaştırmada hisseleri oranında ayrılarak ve talepler doğrultusunda müstakil parsellere dönüştürülebilir.
KAYNAK: TÜRKTARIM
Yorumlar
Toplam 14 Adet Yorum Yapılmış.
Yorum Yapın