Tarımın Bilgi Bankası

Meyveler neden dökülür?

Meyve ağaçlarında türe, çeşide ve iklim şartlarına bağlı olarak, çiçek tomurcuğu dökümü, küçük meyve dökümü, haziran dökümü ve hasat önü dökümü olmak üzere dört döküm dönemi vardır.

ÇİÇEK TOMURCUKLARININ DÖKÜLMESİ

1 / 5
Çiçeklenme döneminde kabul edilebilir sınırlar içindeki dökülmeler normaldir. Örneğin elmada açılan çiçeklerin % 85-90 oranında çiçek tomurcukları ve çiçeklerin dökülmesi normaldir.Aşrı dökülmeler don ya da soğuk zararından, kalsiyum eksikliğinden, mantari hastalıkların etkisinden veya döllenme sorunlarından dolayı olabilir. Sebepleri araştırılmalıdır. Soğuklama ihtiyacı karşılanmayan kayısı ve benzeri ağaçların çiçek tomurcukları aşırı dökülür ve yaprak tomurcuklarında düzensiz uyanmalar görülür.

KÜÇÜK MEYVE DÖKÜLMESİ

2 / 5
Döllenmenin yetersiz olduğu küçük meyveler dökülür ve dökülmeleri de normaldir. Eğer ağaçlarımızda azot ve fosfor eksikliği varsa, döllenme yeterli olsa bile, aşırı dökülmeler meydana gelebilir. Bu yüzden bol çiçek ve yeterli döllenme olmasına rağmen meyve tutmayan ağaçlarda çiçeklenmeden 3 hafta önce nitratlı gübrelerin verilmesi dökülmeleri azaltır veya önler. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.

HAZİRAN DÖKÜLMESİ

3 / 5
Oluşan meyvelerin tohumlarında üretilen oksin düzeyleriyle da yakından ilgisi bulunmaktadır. Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar,  embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur. Sürgün büyüme hızı yüksek olan ağaçlarda besinler sürgünlere gittiğinden meyve dökümleri meydana gelmektedir.İlkbaharın geç dönemlerinde ortaya çıkan su eksikliği sebebiyle meyvelerdeki su, yapraklar tarafından çekildiğinden dökülmeler olmaktadır.Meyveler arasındaki besin maddeleri yönünden rekabette bazen dökülmelere sebep olabilmektedir.

HASAT ÖNCESİ MEYVE DÖKÜMLERİ

4 / 5
Bu durum bazen çeşit özelliği olarak ortaya çıkmakta, bazen de ağaçların yeterli suya ulaşamamalarından kaynaklanmaktadır. Bu meyve dökümleri zararlı olduğundan ağaçların su ve beslenme düzenine gereken önem verilmelidir. Meyvelerin tohumları içinde bulunan endosperm dökülmeyi önleyici oksin gibi hormonları bünyesinde taşımaktadır. Eğer endosperm iyi gelişmedi ise oksin hormonu da az olacağından dökülmeler meydana gelebilmektedir.

AĞAÇLAR GÖZLENMELİ

5 / 5
Meyve ağacı sahiplerinin bu 4 maddeyi göz önünde bulundurarak kendi ağaçlarında gözlemledikleri meyve dökülmelerinin normal mi,  yoksa bir hastalık, zararlı, ya da yetersiz besin elementlerinden mi kaynaklandığına karar vermeleri, veremiyorlarsa da bir bilene yani ehline danışmaları tavsiye edilir. Kaynak: Dr. Mevlüt Şahin

Yorumlar

Toplam 33 Adet Yorum Yapılmış.
01 Haziran 2023, 09:12
Halil kumbul
8 yaşında nar bahçem var fakat meyve tutum sırasında ciddi olarak dökülüyor ne yapabilirim 05326157476

0

0

23 Mayıs 2023, 15:34
Hayrettin keklik
Kiraz olgunlasmadan nohut tanesi gibi buyudukten sonra dokuluyor

0

0

20 Mayıs 2023, 08:09
Kiraz ağacım arpa kadar oluyor kirazlar dökülüyor biligi verirmisiniz dalimim hiç hastalğiyok

0

0

10 Haziran 2022, 12:09
Memet
Ayva ağacim cok guzel çiçek aciyo tomurcuk olusumunda hepsini döküyor nedendeir

0

0

18 Mayıs 2022, 22:16
Emrah
Merhaba. Bizim 5 yasinda kaysi agaclarimiz var suan cok yogun bir şekilde. Dökuluyor 15 gün önce 0 altinda 6 dereceye dustu komsumun bahcesinde dökulme yok ama bizim bahcede hepsi hemen hemen dökuldu

0

0

10 Mayıs 2022, 10:09
Asya 5050
25 senelik avakado çok çiçek açıyor meyveşer nohut kadar olunca dökülüyor yardımcı olurmusumuz ne yapmam şazım teşekkür ederim

0

0

14 Ağustos 2021, 21:12
İncir ağacım parlican insiri ağaç meyvesi döküldü ilaç yoksa ne yapılır

0

0

12 Ağustos 2021, 01:27
Mehmet
Badem ağaçları mız var bademleri biraz büyüyünce sararıp dökülüyor ne yapabilirim teşekkür ederim

0

0

07 Ağustos 2021, 16:44
Hacer Güngör
Merhaba bizim bahçede bir incir egeci var geçen yıl bir sokak incirden yedi çok güzel olmuştu fakat bu sene incirler olmadan dokuluyorlarsebebi nedir

0

0

05 Temmuz 2021, 16:12
Alı çakır
Benim yore adıyle demir elma ağacım var bol çiçek verır meyveyıda bol verır fakat hasat zamanına kadar dalında bir tane kalmaz

0

0

Yorum Yapın

Meyveler neden dökülür? Meyve
Meyve ağaçlarında türe, çeşide ve iklim şartlarına bağlı olarak, çiçek tomurcuğu dökümü, küçük meyve dökümü, haziran dökümü ve hasat önü dökümü olmak üzere dört döküm dönemi vardır.
Bodur ve yarı bodur kiraz yetiştiriciliği Meyve
Kiraz, son yıllarda ihracatta yaşanan olumlu gelişmeler nedeniyle üretimi hızla artış gösteren bir meyve türü olarak dikkat çekiyor. Bu artış Türkiye'yi dünya kiraz üretiminde ilk sıraya yerleştirmiş durumda. Dünya pazarlarında 0900-Ziraat Kiraz çeşidi ile kazanılan Türk Kirazı imajı halen devam etmekte olup, üreticilerin bu imajı devam ettirmesi için gayret göstermesi gerekiyor.
Dalından sofraya zeytinin hikayesi Meyve
Zeytin nasıl zeytinyağına dönüşüyor? Kaliteli zeytinyağının özellikleri neler? Zeytinin dalından sofralarımıza gelene kadar olan hikâyesini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın zeytincilik üzerine çalışan birimi olan İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün uzmanları TÜRKTARIM dergisine anlattı.
Elma üretiminde Türkiye'nin durumu Meyve
Türkiye elma üretim alanı bakımından dünyada beşinci, üretim miktarı açısından ise üçüncü sırada yer alıyor. Üretim miktarı dikkate alındığında ülkemiz dünya elma üretiminin yaklaşık yüzde 4'ünü karşılıyor.