Tarımın Bilgi Bankası

Lale Nasıl Yetiştirilir?

Renkleriyle, güzellikleriyle hatta tarihe bir döneme adını vermesiyle ünlü laleler... Lale yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken lalenin dış ortamda yetiştirmeye uygun bir çiçek olduğunu unutmamanız.

Lale, zambakgiller familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı. Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. (Vikipedi) Özellikle Orta Asya'dan Türklerin göçleriyle birlikte Anadolu ve Avrupa'ya yayıldığı tahmin edilmektedir. Lalenin günümüzde 75 çeşit türü olduğu bilinmektedir.

Bu güzel bitkinin yetiştirilmesi bilinenin aksine çok da zahmetli değildir. Ancak lale yetiştirmek için dış mekan tercih etmeniz gerekmektedir. Lale bir iç mekan süs bitkisi değildir. Saksıda dahi yetiştiriyor olsanız saksınızı mutlaka dışarıda bırakmalısınız. Kar ve yağmurun olmasında herhangi bir problem olmayacaktır. Aşırı sıcaklar ve soğukların her bitkiyi olduğu gibi laleleri de etkileyebileceğini unutmayın.



Lale Soğanı Ekimi

1 / 7
Lale doğrudan güneş ihtiyacı duymayan bir bitkidir. Lale soğanlarının ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Toprağın 20 cm derinliğine soğanlar ekilmelidir. Eğer saksıda ekim yapmayı düşünüyorsanız 10 cm derinlik sizin için yeterli olacaktır.

Sulanması

2 / 7
Lale soğanlarını ektikten hemen sonra sulama yapmalısınız. Saksıda ekim yaptıysanız soğuk rüzgarları alan bir yere koyun. Toprakta ya da saksıda ekimlerde toprakta bir kuruma gördüğünüzde sulama yapmanız gerekmektedir.

Güneş Alma Dönemi

3 / 7
Şubat ayı sonlarında artık bitkinin güneş alma ihtiyacı başlayacaktır. Eğer saksıda ekim yaptıysanız güneş alan bir yere saksınızı almalısınız.

Beslenme

4 / 7
Laleleriniz çiçek amaya başladığında saksıda ise çiçek besini veya gübre şerbeti ile beslemelisiniz. Gübreleme yapacaksanız çiçek açmadan birkaç hafta önce gübre vermelisiniz.

Lale Soğanlarının Saklanması

5 / 7
Laleler çiçek açtıktan birkaç hafta sonra yaprakları kurumaya başlar. Lale bitkisinin çoğaltılması için en uygun zaman Nisan-Mayıs aylarıdır. Bulunduğunuz iklime göre değişiklik gösterir. Soğanları saksıda ve çok kurumayacağını düşündüğünüz bir yerde tutuyorsanız sökme işlemine gerek olmayacaktır. Ancak sökmek durumundaysanız soğanlar iyice kuruyunca bez bir torbaya koyarak sonbahara kadar saklayabilirsiniz.

Lale Soğanlarının Saklanması

6 / 7
Lale bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile yapılmaktadır. Bu yöntem hem zahmetsiz hem de her ortamda yapılabilecek bitki çoğaltma yöntemidir. Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan lale en kısa sürede ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.

Lale

7 / 7
Laleler kısa süreli çiçek verdikleri için bu dönemleri kaçırmadan fotoğraflamalısınız.

Yorumlar

Toplam 1 Adet Yorum Yapılmış.
22 Mart 2021, 21:47
Burcu Çelik
Lalem muhteşem oldu çok teşekkür ediyorum sizlere sağolun varolun

0

0

Yorum Yapın

Dış Mekan Süs Bitkileri Nelerdir? Süs Bitkileri
Dış mekan süs bitkileri hızlı kentleşmeyle birlikte önemli bir peyzaj çalışması aracı haline geldi. Dış mekan süs bitkilerinin türleri ve kullanım alanlarını sizler için derledik.
Teraryum Nedir? Süs Bitkileri
Latince ismi 'Terrarium' olan kelimenin anlamı Terra (Toprak) ve Aquarium (Bildiğimiz akvaryum) kelimesinden alıntılanarak oluşturulmuş. Türkçe'de Teraryum olarak kullanılan kelime toprak akvaryumu ya da minyatür bir bitki ekosistemi anlamına geliyor.
Lale Nasıl Yetiştirilir? Süs Bitkileri
Renkleriyle, güzellikleriyle hatta tarihe bir döneme adını vermesiyle ünlü laleler... Lale yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken lalenin dış ortamda yetiştirmeye uygun bir çiçek olduğunu unutmamanız.