Solucan gübresi üretiminde dikkat edilecek hususlar
Solucan gübresi üretimi, son yıllarda ülkemizde gelişen bir sektör. Bir çok insan bu işi yapmak istiyor. Kimisi merakından, kimisi para kazanmak için kimisi de kimyasal gübrelere karşı topraklarımızı korumak için. Pekala, solucan gübresi üretimi için öncelikle ne yapmak gerekiyor ve ne kadar bir bütçeye ihtiyaç var?
Biz de bir üreticisine sorduk. Bu işe emek vermiş, üretimin detaylarına hakim olan Mehmet Emin Pursa, solucan gübresi üretiminin detaylarını anlattı.
BÜYÜK SERMAYE GEREKTİRMİYOR
1 / 7
Solucan gübresi üretimi büyük sermaye gerektirmeyen, fazla elemana ihtiyaç duyulmayan, eli kürek tutabilecek herkesin eğitimini aldıktan sonra yapabileceği bir iş. Milli ekonomiye ve ekolojik yaşama değer katarak, kimyasal gübrelerin toprağa verdiği zararları da en aza indiriyor.
SOLUCUN GÜBRESİ ÜRETİMİNDE OLMAZSA OLMAZ
2 / 7
Olmazsa olmazımız Kırmızı Kaliforniya Solucanı Eisenia Foetida ve Eisenia Andrei cinsi solucanlar. Solucanlar atıkları yiyerek sindirim sisteminden geçiriyor. Dışkı olarak çıkarttıkları bu ürünün hammaddesinin herhangi bir maliyeti yok. Sebze, meyve, büyükbaş hayvan gübresi ve yiyecek artıklarını değerlendirmek mümkün. Bu işi ciddi olarak yapacaksanız bu işi size anlatacak güvendiğiniz birisi, bu güvendiğiniz kişinin de doğru sistemde çalışıyor olması gerekiyor.
PAZAR PAYI GENİŞ
3 / 7
Solucan gübresi üretmenin birçok sebebi var. Öncelikle ciddi bir karlılık elde edebilirsiniz. Hammaddesi bedava bir iş. Üretilen ürün bozulmuyor, durdukça değer kazanıyor. Hem ticarette hem istihdamda az insanla muhatap oluyorsunuz. Pazar payı fazla ve geniş. Tarım Bakanlığı, kimyasal gübreden organik gübreye geçişine destek vererek 2015 yılı için kurulacak hayvansal orjinli organik gübre tesislerine 2 milyon tl hibe veriyor. Manevi açıdan da önemli bir sektör. Ürettiğiniz ürün kimyasal içermeyen toprak düzenleyici olup insan sağlığına hizmet ediyor.
ÜRETİMDE GEREKLİ OLAN UNSURLAR
4 / 7
Karlı bir tesis aşaması için gerekenler çok önemli. Elektriği ve suyu olan 4x10 ebadında 40m2'lık kapalı bir alan, 7 m2'lık bir adet reaktör, üretime başlayabilmek için bir seferliğine satın alınacak 150 bin adet civarında Kırmızı Kaliforniya Solucanı ilk adım gerekli olan unsurlar. Beş ay sabır, sebat ve ciddi bir emeğin sonunda ayda 1 ton solucan gübresi ( solucan humusu) üretmek mümkün.
TÜRKİYE’NİN KAYBI
5 / 7
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre elimizde yıllık yaklaşık 50 milyon ton atık oluşuyor. Ancak biz bu atıkları ülke olarak hiçbir ayrıştırmaya tabi tutmadan belediyeler, il özel idareleri, köy dernekleri aracılığı ile sadece içinden kartonu, demiri, plastiği birkaç yıldır da camları ayrıştırıyoruz. Kalan organik atıklarımızı maalesef vahşi bir şekilde toprağa gömüyoruz.
AVRUPA SOLUCANLA ATIKLARINI GERİ KAZANIYOR
6 / 7
Avrupa ülkeleri yüz yıla yakındır buna benzer organik atıklarını geri dönüşüm makineleri dedikleri Kırmızı Kaliforniya Solucanları sayesinde geri dönüşümünü sağlayarak hem ülke ekonomilerine ciddi bir katkıda bulunup hem de bu sayede yaptıkları tarımı yüzde yüz organik gübreyle yapıyorlar. Bu sayede sağlık sektörünün harcamaları da ciddi olarak minimize edilebilir.
TARIM ARAZİLERİNİ 5 YILDA TEMİZLİYOR
7 / 7
Ülkemizdeki yıllık yaklaşık 50 milyon ton atığı kullanarak 10 milyon tonlara varan yüzde yüz organik solucan gübresi elde edebiliriz. Bir ismi de toprak düzenleyicisi olan yüzde yüz organik solucan gübresi kullanımı ile kimyasallar nedeniyle tahribata uğramış tarım alanlarımız 5 yıl sonunda temizlenmiş olup, temiz tarım yapılar hale gelebilir.
Yorumlar
Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk Yorumu Siz Yapın
Yorum Yapın