Tarımın Bilgi Bankası

Antibiyotik Alternatifi Besinler

Günümüzde birçok araştırma gereksiz antibiyotik kullanımının vücudun bağışıklık sistemini güçsüzleştirdiğini ve mikroplarla savaşmada yeteneklerini kaybettiğini gösteriyor.

Dünyada birçok alanda birinciliğimiz yok demeyin! Türkiye'de antibiyotik tüketiminde dünyada birinci sırada. Son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalar gereksiz antibiyotik kullanımının vücudun mikroplara karşı direncini düşündürdüğünü ve yavaş yavaş bağışıklık sistemimizi güçsüzleştirdiğini gösteriyor.

Peki antibiyotik kullanmadan vücudumuzun direncini güçlendirecek besinler mevcut mu? Uzmanlara sorduk buyrun cevaplar:

* Alternatif yöntemleri tercih etmeden önce mutlaka doktorunuza danışın!


Bal

1 / 15
Her derde deva derler ya! Tam da baldan söz edilir. Balın özellikle öksürük ve üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı olduğu birçok bilimsel araştırmada ortaya konmuştur.

Brokoli

2 / 15
Brokoli, içerdiği sulforan maddesi sayesinde antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini ve E vitaminini açısından zengindir. ABD'de yapılan bir araştırmada sulforan maddesinin özellikle KOAH gibi hastalıklarda etkin mücadele ettiği kanıtlanmıştır.

Elma Sirkesi

3 / 15
Uzmanlar elma sirkesini arterit ağrısına iyi geldiği, sindirime yardımcı olduğu ve enfeksiyonları tedavi ettiği gerekçesiyle öneriyor. Bakteriyel enfeksiyondan kaynaklı ishale iyi geldiği için bu tür rahatsızlıklarda tüketilebilir. 1 kaşık elma sirkesini 2 kaşık suyla karıştırıp tüketebilirsiniz.

Ispanak

4 / 15
Ispanakta A,B,C ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, quarcetin bulunuyor. Sayarken bile yoruluyorsunuz. Ispanak tam bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi. Bağışıklığı güçlendiren ıspanağın içinde bol miktarda bulunan C vitamini ve folik asit sadece vücudu korumakla kalmıyor, aynı zamanda enfeksiyonlarla da savaşıyor.

Kırmızı Biber

5 / 15
Kırmızıbiber C vitamini ve potasyum açısından zengin bir besin. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltıyor. Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisinin yanında kolesterolü düşürüyor, mide asidini düzenliyor ve mikrop öldürücü özelliğiyle kış aylarında şifa kaynağı olarak öne çıkıyor.

Kivi

6 / 15
Antioksidan özelliğiyle öne çıkan kivi aslında günlük ihtiyacımızın üzerinde C vitamini barındırmaktadır. İngiltere’de yapılan araştırmalar küçük çocuklarda öksürme, hapşırma, nefes darlığı gibi bazı hastalıklarda kivinin olumlu etki yaptığını ortaya koymaktadır.

Lahana

7 / 15
Lahana da bol şifalı bitkiler kategorisinde yer alıyor. Eski Yunan dönemlerinde hazımsızlık ve zehirlenmelerde, Mısırlılarda zehirlenmede ve İngilizlerde savaş dönemlerinde lahanayı ülsere iyi geldiği için kullanmış. Günümüzde antioksidan özelliğiyle ön plana çıkan lahana kronik rahatsızlıkları ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.

Pırasa

8 / 15
İçerdiği flavonoid ve kamferol sayesinde kan damarlarında meydana gelen hasarları gidermeye yardımcı olur. Ayrıca tam bir kalp dostu besindir. Ancak çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir.

Sarımsak

9 / 15
Binlerce yıldır tedavi amaçlı olarak kullanılan sarımsak bakteri, mantar ve virüsleri yok etmektedir. Lokman Hekim'in ölümsüzlük iksirinin içinde sarımsağın olduğu rivayet edilir. Bağırsak enfeksiyonlarına karşı kullanılan antibiyotiklerden 100 kat daha etkili olduğu yapılan bir araştırmayla ortaya çıkarılmıştır.

Soğan

10 / 15
Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri olan bir besindir. Özellikle taze soğan enfeksiyonlara iyi gelir. Soğan suyuna 2-3 kaşık bal ekleyerek içerseniz faydasını arttırmış olursunuz. Virüs kaynaklı hastalıklara karşı etkilidir.

Zencefil

11 / 15
Uzmanlar zencefili üst solunum yolu enfeksiyonları ve gripten kansere dek birçok alanda tavsiye ediyor. Zencefil doğal bir antibiyotik olarak tanımlanıyor. Birçok besinde olduğu gibi aşırıya kaçılmadan kullanılması gerekiyor.

Kefir

12 / 15
Kefir, gribal enfeksiyonlara karşı korurken, bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor, probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemine yararlı oluyor. Mikroplara karşı direnç kazanmamıza büyük bir katkısı olan Kefir, ülser yüksek tansiyon , bronşit ve astım hastalarının tedavisinde de kullanılıyor.

Nar

13 / 15
Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane :) Günlük C vitamini ihtiyacının yarısını tek başına karşılayabilen bu meyve aynı zamanda gribal enfeksiyonlara karşı koruyan, kalp ve damar dostu bir meyve.

Zerdaçal

14 / 15
Zerdaçalin kendisi bile doğal bir antibiyotik ve antiseptik olarak tanımlanır. Farklı uygulamalarla birlikte yemeklerinizin içine taze veya toz olarak kullanabileceğiniz şifalı bir bitkidir.

Turp

15 / 15
C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi ile Turp gibi olmak için Turp tüketmelisiniz. Çok güçlü bir antioksidan olan turp, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Yüksek lifi sayesinde sindirim ve boşaltım sistemini desteklerken, öksürüğe de iyi gelir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yapın

En sağlıklı 7 baharat! Sağlık
İç Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Osman Erk, bağışıklık sistemini güçlendiren baharatların; kalp hastalıkları ve kanserden korunmadan kilo vermeye kadar önemli faydaları olduğuna dikkat çekti ve en sağlıklı 7 baharatı şöyle sıraladı...
Tıbbi ve aromatik bitkilerde Türkiye ne durumda? Sağlık
Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda en çok araştırma yapmış isimlerden biri olan Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Mercidabık Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, TKDK'nın Kırsal Kalkınma Dergisine tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili kapsamlı bilgiler verdi.
Canlı eczane olarak tabir edilen sülükler hakkında bunları biliyor muyuz? Sağlık
Şifası insanlar tarafından yüzyıllar önce fark edilmiş, hastalıkların tedavisinde kullanılan ve aslında yeterince tanınmayan omurgasız canlı, sülük… Anadolu'nun eski yazıtlarında, Mısır, Pers ve Çin'de de sülükle tedavi adı verilen 'Hirudoterapi'ye dair bilgilere rastlanmış ve İbni Sina'dan Osmanlılara kadar uzanmış, oradan da Fransızlar hirudoterapiden yararlanmışlardır.
Uzmanından defnenin önemi Sağlık
Türkiye dünyanın defne yaprağı ve defne yağı ihtiyacının yüzde 95'ini tek başına sağlıyor. Anadolu'nun her yerinde yetişen bu ağaç başka topraklarda yetişmiyor. İngilizler, Anadolu'dan aldıkları fideleri, götürüp ülkelerine dikmişler ama kaliteli bir sonuç alamamışlar.
Antibiyotik Alternatifi Besinler Sağlık
Günümüzde birçok araştırma gereksiz antibiyotik kullanımının vücudun bağışıklık sistemini güçsüzleştirdiğini ve mikroplarla savaşmada yeteneklerini kaybettiğini gösteriyor.