Tarımın Bilgi Bankası

Bal Arısı Kolonilerinde Hangi Arılar Var?

Bal arıları sosyal böcek türü olarak adlandırılır ve kendi içlerinde hiyerarşik bir yapılanma içerisindedirler.

Bal arıları topluluklar halinde yaşayan sosyal böceklerdir. Herbir arı topluluğuna koloni adı verilir. Koloni ana arı, işçi arılar ve mevsime göre er ek arılardan oluşur. Arılar kendi içlerinde çok nizami ve hiyerarşik bir görev dağılımı içerisinde hareket ederler.

Arı Kovanı Bireyleri

1 / 5
Kovan bireyleri ve görevleri

Ana Arı (Kraliçe Arı)

2 / 5
Her arı kolonisinde bir adet ana arı bulunur. Ana arının görevi yumurtlamak suretiyle koloninin devamlılığını sağlamak ve salgılamış olduğu koku sayesinde koloni nizamını sağlayarak koloni düzenini muhafaza etmektir. Ana arı vücut itibariyle işçi arılardan daha uzun ve iridir. Kalitesine göre bir ana arı günde 1000-2500 yumurta yumurtlar. Ana arılar genç bakıcı işçi arılar tarafından sürekli olarak 'Arı Sütü' ile beslenirler. Ana arıda işçi arılar gibi iğneye sahip olup bu iğnelerini rakip ana arılara karşı kullanırlar. Ana arılar iki değişik yumurta yumurtlarlar. Bu yumurtalardan işçi arılar çıkar. Erkek arı gözlerine bırakmış olduğu yumurtalar ise dölsüz yumurtalardır.

İşçi Arı

3 / 5
İşçi arıların yumurtalıkları gelişmemiştir. Dişi arılar olup döllenmiş yumurtadan 21 günde oluşurlar. Kolonideki işçi arı sayısı mevsimine göre değişiklik gösterir. Kışlama süresince sayısı 10 bin ila 20 bin arasında değişirken ilkbahar ve yaz döneminde sayıları 60 bin ila 80 bin arasında değişir. Ömürleri yazın 40 ila 60 gün kışın 4-6 aydır. Kolonideki bütün işler işçi arı tarafından yapılır. İşçi arıların kolonideki yaptığı işler; kovan temizliği, kovanın havalandırılması, arı sütü ve bal mumu salgılama, petek örme, yavru bakımı, ana arının bakım ve beslenmesi, kovan bekçiliği, nektar toplama, polen toplama, propolis ve su taşıma ile balın olgunlaştırılmasıdır.

İşçi Arı

4 / 5
İşçi arıların kovan içi ve dışı hizmetleri tamamen fizyolojik ve yaş ile ilgilidir. Genç işçi arılar kovan içi işçileri, yaşlı işçi arılar ise tarlacı arılardır. Yaşına göre işçi arıların görevleri şu şekildedir: 1. ve 2. günler: Birbirlerini, yavru gözlerini temizler, birbirlerini besler, yavru gözlerini ıslatırlar. 3. ve 5. günler: Yaşlı larvaları polen ve bal ile beslerler. 6. ve 11. günler: Genç larvaları arı sütü ile besler, arı sütü salgılarlar. 12. ve 17. günler: Mum bezleri gelişir. Petek örme, kovan temizliği ve kovan havalandırması yaparlar. 13. günden sonra uçma talimleri yaparak uçmayı öğrenirler. 18. ve 21. günler: Kovan önü bekçiliği yaparlar. 21. günden sonra: 35. veya 55. güne kadar kovan dışı faaliyetleri yaparlar.

Erkek Arı

5 / 5
Erkek arılar döllenmemiş yumurtadan 24 günde meydana gelirler. İri yapılıdırlar. Besin toplayamazlar. Mum bezleri ve iğneleri yoktur. Kolonideki görevleri, çiftleşmemiş ana arıları döllemektir. Kolonide erkek arılar Nisan - Mayıs ayları ile yaz mevsiminde görülür. Kolonide genellikle sayıları birkaç yüzü geçmezken oğul mevsiminde 500-2 bin arasında olur. Bal akımının sona ermesiyle işçi arılar tarafından dışarı atılarak ölüme terk edilirler. Ortalama yaşam süreleri 55-60 gündür.

Yorumlar

Toplam 2 Adet Yorum Yapılmış.
11 Kasım 2020, 07:08
Ercan Küçük
Harika bilgiler, çok beğendim

0

0

31 Ocak 2020, 12:48
Talha Tekin Kapsete
Kısa ve çok faydalı bilgiler.. ayrıca arıların yaşamında duygusallığa hiç yer olmadığını öğrenmiş olduk. işe yaramayacaksa kendi kardeşleri olan erkek arıları kapı dışarı ediyorlar, aksi takdirde zor kış günlerinde yiyece Devamı..Kısa ve çok faydalı bilgiler.. ayrıca arıların yaşamında duygusallığa hiç yer olmadığını öğrenmiş olduk. işe yaramayacaksa kendi kardeşleri olan erkek arıları kapı dışarı ediyorlar, aksi takdirde zor kış günlerinde yiyeceklerini, faydasız bireylerle paylaşmak zorunda kalacaklar.

0

0

Yorum Yapın

Koyun keçi ırklarımız Hayvanlar
Tüm kesimlerin başvuru kaynağı olarak kullandığı 'Koyun Keçi Irklarımız' kitapçığının yoğun talepten dolayı ikinci baskısı yapıldı. Kitapçıkta 37 koyun ile 14 keçi ırkının özellikleri, yetiştirme koşulları, verim yönü ve vücut ölçüleriyle ilgili kapsamlı bilgiler yer alıyor. Tarım Bilgisi olarak kitapçıktaki bilgileri sizler için derledik.
Etçi sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
Etçi sığır ırkları olarak nitelendirilen ırklar sadece et verimi yönünden geliştirilmiştir. Bu ırkların sütleri genellikle ticari amaç için kullanılmaz ve sağılmaz. Sadece buzağılarına yetecek kadar süt vermeleri yeterli görülüyor. Et yönünden geliştirilen bu ırklar özellikle geniş otlak, mera ve çayırlara sahip olan ülkelerde tercih ediliyor.
Kombine verimli sığır ırkları nelerdir? Hayvanlar
Sütçü sığır ırklarında et verimi, etçi sığır ırklarında da süt verimi düşüktür. Dünyadaki bazı sığır ırklarında hem süt hem de et verimi özellikleri üzerinde durularak her iki verim yönü birlikte geliştirilen sığır ırklarına kombine verimli sığır ırkları deniliyor.
Hayvan pasaportu nedir? Hayvanlar
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta; hayvan pasaportu, hayvan kulak küpesi, nakil belgesi ve veteriner sağlık raporu nedir? İşte kısa kısa bilgiler...
Sığırlarda üreme etkinliği düşüklüğü problemi ve çözüm önerileri Hayvanlar
Optimum, karlı bir sığırcılık işletmesinde inek başı yılda 1 yavru alınması ve bunun en az yüzde 85'inin canlı olarak kalması ve büyütülmesi amaçlanmalı. Türkiye'de ise inek başına yetiştirilen genç hayvan sayısının yıllık bazda yüzde 57 ile yüzde 69 oran bandında değiştiği görülüyor. 2015 verilerine göre sağılan inek başına doğan ve 1 yaşına ulaşabilen buzağı oranı yüzde 61.7 olup optimum değerlere ulaşmak için en az yüzde 20'lik bir gelişme imkanı ve potansiyeli bulunuyor. Peki bunun için neler yapılmalı?
Koyun-Keçi çiçek hastalığı ve korunma yolları Hayvanlar
Koyun-keçi çiçeği, koyun ve keçilerde ateş, özellikle deri ve akciğerlerde olmak üzere hayvanların tüm vücuduna yayılan, papüler, nadiren içi sıvı dolu keseciklerle (vezikül) karekterize öldürücü viral bir hastalıktır.
Şap (Dabak) hastalığı nedir? Hayvanlar
Sığır, manda, koyun, keçi, domuz, deve ve yabani çift tırnaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Ölüm oranı yüzde 2-5 arası değişir ve genellikle genç hayvanlarda görülür. Bazı salgınlarda bu oran yüzde 50'ye kadar çıkabilir.
Sığır besiciliğinde püf nokta Hayvanlar
Sığır besiciliğinin püf noktaları neler? Hangi hayvanlar besiye elverişlidir? Besicilikte orjin ve cinsiyet önemli mi? Çevre sıcaklığı besi performansını nasıl etkiliyor? İşte cevapları...
Arıcılıkta Hangi Malzemeler Kullanılır? Hayvanlar
Arıcılığa başlamayı düşünüyorsanız arıcılıkla ilgili temel malzemelerin neler olduğunu yazımızda bulabilirsiniz. Temel arıcılık araç ve gereçlerin neler olduğunu öğrenerek internetten bu araç ve gereçlerin fiyatlarını görebilir ve bütçenizi buna göre belirleyebilirsiniz.